Święto dziękczynienia – Thanksgiving Day
Choć jest to święto rodem ze Stanów Zjednoczonych, jego sława obiega cały świat i na pewno słyszał o nim każdy, kto kiedykolwiek uczył się języka angielskiego. Obchodzą je wszyscy Amerykanie bez względu na wyznawaną wiarę i poglądy. Mowa o Święcie Dziękczynienia (Thansgiving), o którym pamięć już dawno by zaginęła, gdyby nie pewna wyjątkowo uparta kobieta. Sarah Josepha Hale, znana szerzej jako autorka piosenki Mary Had A Little Lamb, od 1827 roku niestrudzenie naciskała na członków kongresu na ustanowienie jedynego w swoim rodzaju, typowo amerykańskiego święta. Jej życzenie spełniło się dopiero w 1867 roku, kiedy prezydent Abraham Lincoln ustanowił Dzień Dziękczynienia oficjalnym świętem narodowym. Choć determinacja pani Hale odegrała pewną rolę, głównym powodem było pragnienie zażegnania konfliktów i danie okazji do świętowania Amerykanom, wciąż dochodzącym do siebie po wojnie secesyjnej.
Od tego czasu minęło już 151 lat, w trakcie których zaszło trochę mniejszych i większych zmian w sposobie obchodzenia Święta Dziękczynienia i w związanych z nim tradycjach.
Święto ruchome
Święto Dziękczynienia nie ma jednej stałej daty jak chociażby Boże Narodzenie. Z założenia miało ono upamiętniać dzień przybycia angielskich pielgrzymów na statku Mayflower do Nowej Anglii w 1620 roku. Źródła historyczne sugerują, że pierwszy Dzień Dziękczynienia był obchodzony w 1621 roku z okazji dobrych zbiorów, a ucztowanie trwało aż 3 dni!
Abraham Lincoln sugerował świętowanie w ostatni czwartek listopada, ale w 1939 roku prezydent Franklin D. Roosevelt przeniósł Dzień Dziękczynienia o tydzień wcześniej, by skłonić ludzi do zakupów i większych wydatków, które miałyby podratować gospodarkę wyniszczaną przez wielki kryzys. Ponieważ dochodziło do pomyłek, w 1941 roku Roosevelt poparł swoją decyzję oficjalną ustawą.
Słynny indyk
Szacuje się, że na świąteczny obiad co roku przygotowanych jest 46 milionów indyków! Żaden z nich nie dostał się jednak na talerze pielgrzymów. Menu ich pierwszej uczty dziękczynnej, spożytej wspólnie z Indianami, składało się z mięsa łabędzi i foki oraz homarów, a także orzechów i nasion.
Z badań National Turkey Federation wynika, że 88% Amerykanów spożywa tego dnia indyka. Co w takim razie je pozostałe 12%?
Black Friday
Piątek tuż po Święcie Dziękczynienia jest uważany za pierwszy dzień zakupów wszystkiego co potrzebne na Boże Narodzenie, zwłaszcza prezentów. Black Friday jest kojarzony z dużymi obniżkami cen, przez co stał się popularny także poza Stanami Zjednoczonymi. W państwach Europy przedostatni piątek listopada jest okazją do skorzystania z wyprzedaży, choć daleko im do zakupowego szaleństwa Amerykanów!